ensonhaber.com
Dünya genelinde 38 ila 40 milyon şahıs, ölümcül olabilen AIDS enfeksiyonu taşıyor.
Olay sayısı küresel ölçekte düşüşe geçerken Türkiye’de ise negatif bir tablo var.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde son dönemde her hafta yeni vakalar tespit ediliyor.
Üstelik bu hastaların bir çok tesadüfen bulunuyor.
“Gizli saklı pandemi şeklinde konuşuluyor bizim aramızda”
NTV’ye konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, şu değerlendirmelerde bulunmuş oldu:
Polikliniğe her hafta 1-2 tane yeni hasta geliyor. Bunların bir kısmı hakkaten hastalığın başlangıcında olan kişiler, bir kısmı da oldukca geç tanıda olan insanoğlu. Aslen bambaşka şikayetlerle bambaşka bölümlerde buluyoruz. Zira o hastaneye o incelem için yatmış oluyor ve HIV enfeksiyonun pozitif bulunduğunu görüyoruz. Bu mevzuda çalışan hekimlere ulaşmış olduğu için onlar için sayısı fazla. Fakat doğal ki alışılmadık bir fazlalık ve bir taraftan da kontrol yapılmasını teşvik açısından mühim. Zira enfeksiyonu olup da bulaştırmaya devam eden, hem de bilmeyen oldukca şahıs var. O nedenle gizli saklı pandemi şeklinde konuşuluyor bizim aramızda da.
“Devamlı bir cenk oluyor”
Salgın sürecinde HIV testi yaptıranların sayısı azaldı.
Damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalma korkusu, hastalıktan kuşku duyanların da testten uzak durmasına, tanı almamasına niçin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Akhan şunları söylemiş oldu:
HIV o şekilde bir enfeksiyon ki 10 yıl hiçbir yakınma yapmadan düzgüsel yaşamın sürdürülmesini sağlıyor. Fakat bu şekilde devam ederken immün sistemi yıpratıyor. Devamlı bir cenk oluyor. İmmün yaşlanma deniyor buna. Eğer 10 yılı geçirmişse hastanın geri dönüşü oldukca zor oluyor. Kesinlikle üstüne gidilmesi ihtiyaç duyulan anonim kontrol merkezleri olsun insanoğlu kolaylıkla bunu bu sebeple bu da bir savaşım.
HIV, bağışıklık yetmezliğine niçin oluyor. Erken teşhis ve tertipli tedavi, hastaların hayatlarını olağan şekilde sürdürmesini sağlıyor.
Türkiye’de geçen senenin verilerine gore HIV ile yaşayan 35 bin 807 şahıs var. HIV’in niçin olduğu enfeksiyonunun ileri evresi ise AIDS olarak adlandırılıyor.
HIV/AIDS niçin olur?
HIV, vücudun hastalıklarla savaşım etmesine destek olma mevzusunda büyük rol oynayan beyaz kan hücreleri olan CD4 T hücrelerini yok eder.
Şahıs ne kadar azca CD4 T hücresine haiz olursa bağışıklık sistemi de bir o denli zayıflar.
AIDS’e dönüşmeden seneler ilkin oldukca azca emare yada asla semptom göstermeden HIV enfeksiyonu geçirilmesi mümkündür. AIDS tanısı, CD4 T hücre sayısı 200’ün altına düştüğünde yada ciddi bir enfeksiyon, kanser şeklinde AIDS’i tanımlayan bir komplikasyona haiz olunduğunda konur.
Tedavisi olmadığı için kronik bir halde kişinin vücudunda yaşam boyu kalır sadece ilaçlarla beraber denetim altına alınmaya çalışılır.
HIV/AIDS iyi mi bulaşır?
HIV virüsü; enfekte bir kişinin kanı, menisi, vajinal sıvıları, anne sütü ve rektal sıvıları kanalıyla başka bir kişiye bulaşır.
Her cinsiyetten insanoğlu HIV’e yakalanabilir ve HIV virüsünü yayarak AIDS hastalığının oluşumuna niçin olabilir. Korunmasız bir halde cinsel beraberlik yaşamak ve uyuşturucu almak için iğneleri paylaşmak, HIV’in en yaygın yayılma yolları olarak kabul edilir.
HIV virüsü vücuda ağızdan, anüsten, penisten, vajinadan yada kırık derinizden girebilir. Bir kesik ya da yara olmadığı sürece deriden geçemeyen HIV virüsü ek olarak hamile kişilerden bebeklere de geçebilir.
Doğurganlık çağındaki tüm bayanların AIDS mevzusunda bilgilendirilmesi ve gerekiyorsa kontrol uygulanması önerilir. Hamile anneye ve doğum sonrasında bebeğe koruyucu ilaç tedavisi uygulanarak bulaşma riski mühim oranda önlenebilmektedir.
HIV/AIDS emareleri nedir?
HIV virüsü ile enfekte olan kişide ateş, terleme, döküntü, boğaz, ağrısı, bitkinlik ve ağız ülserleri görülür.
HIV’in 3. aşaması olan AIDS durumunda süratli kilo kaybı, tekrarlayan ateş ve geceleri sıklaşan terlemeler, aşırı bitkinlik, lenf bezlerinde şişme, bellek kaybı ve depresyon şeklinde nörolojik problemler, ağız, makat ve cinsel organda yara oluşması şeklinde emareler ortaya çıkar.