Resmi Gazete’de piyasaya çıkan 17 Aralık 2022 tarihindeki Cumhurbaşkanı kararıyla, kur korumalı Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarının süresi 1 yıl uzatıldı.
Kur korumalı mevduat uygulaması, Türk Lirası cinsel enstrümanlara olan talebin artırılması ve döviz kurlarındaki oynaklıkların azaltılması amacıyla geçen yıl aralıkta devreye alındı.
Kur korumalı mevduat devreye alındıktan sonrasında kapsamı artırılarak genişletildi. Yeni kurallar getirilerek daha çok şahıs ve kurumun iştirak etmesi amaçlandı.
Buna yönelik, kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili Resmi Gazete’de, ‘Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Karar’ yayımlandı.
1 yıl uzatıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzayısla, Resmi Gazete’de piyasaya çıkan 17 Aralık 2022 tarihindeki kararla, kur korumalı Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarının süresi 1 yıl uzatıldı.
2023’ün son gününe kadar oluşturulan hesaplar da yaralanacak
Mevduat ve katılma hesaplarının kur artışına karşı desteklenmesine ilişkin kararda meydana getirilen değişikliğe bakılırsa, 31 Aralık 2023 evveliyatına kadar oluşturulan hesaplar da kur korumalı mevduat desteklerinden yararlanabilecek.
Kur korumalı mevduatın amacı
Geçen senenin aralık ayında devreye giren Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının ana amacı, dövizin yanı sıra liralaşmayı çoğaltmak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 11 Kasım’da biten haftaya ilişkin haftalık bankacılık sektörü verilerini bugün yayınladı.
BDDK, 11 Kasım’da biten haftaya ilişkin haftalık bankacılık sektörü verileri içinde kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında biriken tutarı açıklandı.
KKM bir haftada 981 milyon lira arttı
KKM hesapları geçen hafta, 981 milyon lira artışla 1 trilyon 473 milyar 460 milyon liradan 1 trilyon 474 milyar 441 milyon liraya terfi etti.