AA
Son dönemde Borsa İstanbul’da yaşanmış olan hareketlilik devam ediyor.
14 Mayıs’ta meydana getirilen seçimlerin peşinden yeni iktisat yönetiminin çalışmalarıyla ekonomik gidişat pozitif yönde değişmeye başladı.
Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla savaşım kapsamında attığı kuvvetli adımlara senenin ikinci yarısından itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da katıldı.
Türk lirası internasyonal kurumların radarına girdi
Yurt içinde TCMB toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırarak siyaset faizini yüzde 42,50 seviyesine çekerken, bu zamanda yeni iktisat yönetiminin attığı sadeleşme adımları ve meydana getirilen sözle yönlendirmeler Türk lirası varlıkların tekrardan internasyonal kurumların radarına girmesini sağlamış oldu.
Bu zamanda Türkiye’nin 5 senelik kredi risk primi (CDS) 280 baz puanla ortalama son 3 senenin en düşük seviyesine inerken, yurt haricinde yerleşik kişilerin Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve hisse senedi alımları da dikkati çekecek seviyede arttı.
Buna bakılırsa, yurt haricinde yerleşik kişiler, son 8 haftada ortalama 1 milyar 902 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirirken, yılbaşından bu yana hisse senetlerindeki toplam alım ortalama 1 milyar 349 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Borsa İstanbul senelik bazda yüzde 35,6 terfi etti
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi söz mevzusu gelişmelere rağmen senenin son çeyreğinde satış ağırlıklı bir seyir izlerken, senelik bazda yüzde 35,6 yükselerek 7.470 puana çıktı.
Endeksin dolar bazlı incelendiğinde yatırımcısına yüzde 14,1 kaybettirdiği görüldü.
Sektör endeksleri incelendiğinde 2023’te yatırımcısına en fazlaca kazandıran yüzde 166,4 ile sigorta, en fazla kaybettiren yüzde 19 ile madencilik oldu.
Hisse bazında ise bu yıl BIST 100 endeksi içinde en fazlaca kazandıran yüzde 603 ile Borusan Boru Endüstri, en fazla kaybettiren yüzde 67 ile Çan2 Termik Santrali oldu.
Ekonomide atılan adımların sonuçlarının Borsa’yı uzun solukta pozitif etkilemesi umut ediliyor
BIST 100 endeksindeki şirketlerin averaj fiyat/kazanç (F/K) oranı 6,08 şeklinde gerçekleşirken, MSCI Türkiye endeksinin 12 aylık beklenen F/K oranı kasım sonu itibarıyla 4,8 olarak kayıtlara geçti.
Analistler, söz mevzusu oranların tarihsel ortalamalarının altında bulunduğunu vurgulayarak, yeni iktisat yönetiminin attığı adımların meyvelerini vermeye başlamasıyla beraber BIST 100 endeksinin çarpanlarında da iyileşmenin başlamasını öngördüklerini dile getirdi.
Yabancı yatırımcılar ilgi göstermeye başladı
Yabancı yatırımcıların yavaş yavaş da olsa Türkiye’nin hisse piyasalarına tekrardan ilgi duymaya başladıklarını aktaran analistler, son dönemdeki verilerin de bunu doğruladığını beyan etti.
Öte taraftan, 2023 yılı en fazla halka arzın yapıldığı yıl olarak dikkati çekerken, 54 şirket toplamda 73,9 milyar liralık fon sağlamış oldu.
Haber Deposu: Anadolu Ajansı (AA)